„Желимо да исправимо неправду“: Зрењанин постаје Петровград? (b92)

Новоосновано Удружење Петровград: Циљ је да граду вратимо назив Петровград (I Love Zrenjanin)
17. новембра 2017.
Будимир Јовановић о разлозима промене имена града (Зрењанински)
11. децембра 2017.

Недавно основано Удружење „Петровград“ у Зрењанину као један од кључних циљева има очување заштите српског културног и историјског наслеђа, неговање српског језика и ћирилице на територији Средњебанатског округа, па самим тим и враћање старог назива Зрењанину – Петровград.

На празник града Зрењанина 17. новембра, 12 Удружења и организација из Средњебанатског округа основало је Удружење „Петровград“ са циљем неговања сопственог културног и историјског наслеђа ради очувања националног идентитета и традиције, чувања српског језика и ћирилице. Један од кључних циљева јесте враћање старог назива града – Петровград. Зрењанин је носио назив Петровград од 1935. године до ослобођења у Другом светском рату, тачније 2. октобра 1946. године када је комунистички Градски народни одбор политичким декретом променио назив града Петровград у Зрењанин.

Било је то време идеолошке искључивости и острашћености којом се желело превредновање наше целокупне националне историје. Све што је имало било какве везе са претходним поретком морало је бити уклоњено. Тако је Краљ Петар I Карађорђевић, учесник четири српска ослободилачка рата, чије име симболизује присједињење матици и историјски континуитет, морао бити потпуно скрајнут. Иако је личност од прворазредног историјског значаја, са пресудном улогом у уједињењу Србије, у народу словио као најскромнији и најомиљенији владар, за његов лик и дело више није било места у комунистичкој Југославији. Уместо Краља Ослободиоца град је добио име Зрењанин по секретару КПЈ за област која се сада назива Војводина, народном хероју Жарку Зрењанину, објашњава председник удружења Будимир Јовановић у разговору за „Б92“.

Како каже, тачно је да је Жарко Зрењанин имао много додирних тачака са овом средином – рођен је у близини Вршца, тамо је живео и на крају убијен од стране окупатора, његово име и даље носи највећи град у Банату. Ипак, називање града по њему је била директива из врха Комунистичке партије Југославије која није могла бити одбијена.

За разлику од једнопартијских власти из 1946. године који су недемократски променили назив Града, вишестраначки органи власти из 1934. године у тадашњем Великом Бечкереку су испоштовали демократски изражену вољу грађана и донели одлуку о новом називу града Петровград. Наши преци из тог времена били су уверени да је без историјске самосвести сваки народ осуђен на нестанак и да волети своју историју и традицију значи бранити слободу избора других, разумети љубав других према своме.

Будимир истиче да ова генерација Зрењанинаца има прилику да види какву неправду је учинила комунистичка власт 1946. године, али и један од највећих проблема српског народа – историјски дисконтинуитет. Враћање имена Петровград значило би и враћање културним вредностима и очувању културе краја, али и континуитета како би се опстало у овим турбулентним временима.

У историји су места Петра I Карађорђевића и Жарка Зрењанина поодавно одређена. И са становишта националне историје и упоредно-историјске анализе Краљ Петар је личност од епохалног значаја. Не спорећи велики допринос Народно-ослободилачке борбе против фашизма у Другом светском рату, мора се истаћи да је нова комунистичка власт у послератном периоду учинила ненадокнадиву штету српском народу тиме што је разбијен српски национални корпус стварањем неприродних граница и федерализацијом земље. То се на крају завршило крвавим распадом Југославије, сматра Јовановић.

Зрењанин је један од ретких градова из бивше Југославије којем није враћен претходни назив, а циљ Удружења је да се стогодишњица од ослобођења у Првом светском рату дочека са новим именом.

Морамо да подсетимо да су градови Врбас, Краљево, Јагодина, Косовска Митровица, Подгорица, Кардељево и многи други остали без својих комунистичких имена. Не постоји ниједан озбиљан разлог да се то не деси и Зрењанину.

Будимир каже да постоји и велика жеља Зрењанинаца за враћањем старог назива граду, али да та силна енергија није на прави начин каналисана како би се дошло до циља.

Желимо да свим нашим суграђанима аргументовано објаснимо разлоге за овакву иницијативу. Важно нам је да схвате да наведене активности нису уперене против било кога. Зрењанинци треба да знају да због враћања имена Петровград неће имати непредвиђених трошкова. Замена личних карата, пасоша и осталих личних докумената ће се вршити кад им истекне рок, каже Будимир и додаје да ће Удружење са својим оснивачима, члановима и симпатизерима користити сва демократска средства да оствари свој циљ.

Једини циљ Удружења је враћање континуитета српској историји и неговање традиције, а информисаност становништва игра велику улогу у томе.

Желимо да наше суграђане детаљно информишемо о свим активностима које ћемо предузимати како би могли да створе сопствени суд о овој великој и значајној акцији. Планирамо да објављујемо публикације, књиге, билтене, саопштења… Такође, организоваћемо трибине, округле столове, културно-уметничке догађаје. Радићемо на развијању свести о значају неговања културног и историјског наслеђа. Сарађиваћемо са другим удружењима и организацијама које могу да помогну у остварењу наведених циљева, закључује Јовановић у разговору за „Б92“.

 

Текст преузет са портала b92.net

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *