Новоосновано Удружење Петровград: Циљ је да граду вратимо назив Петровград (I Love Zrenjanin)

Оснивање Удружења „Петровград“
17. новембра 2017.
„Желимо да исправимо неправду“: Зрењанин постаје Петровград? (b92)
27. новембра 2017.

У Зрењанину је данас основано удружење „Петровград“ чије ће деловање бити усмерено на област заштите српског културног и историјског наслеђа и неговања српског језика и ћирилице на територији Средњебанатског управног округа.

Удружење је основано управо на празник Града Зрењанина, 17. новембра.

Један од кључних циљева Удружења јесте враћање Граду Зрењанину његовог назива Петровград. Сматрамо да су се створиле друштвене околности за покретање јавне дебате и предузимање конкретних активности у циљу враћања назива Града који је замењен политичким декретом из идеолошких побуда, кажу у новооснованом удружењу.

Циљ удружења јесте и јачање свести српског народа на територији Средњег Баната о значају неговања сопственог културног и историјског наслеђа ради очувања националног идентитета и традиције, посебно исказане кроз дух Светосавља као највишег одраза оног узвишеног и племенитог у српском националном бићу.

Удружење „Петровград“ се оснива и ради јачања свести српског народа о значају српског језика и враћања ћириличног писма у свакодневну службену и јавну употребу, а у складу са Уставом Републике Србије, наводе оснивачи.

Текст преузет са портала ilovezrenjanin.com

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *