УДРУЖЕЊЕ „ПЕТРОВГРАД“ УЗ СОМБОРЦЕ: За споменик краљу Петру у Сомбору (List Zrenjanin)

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ „ПЕТРОВГРАД“ УЗ СОМБОРЦЕ
18. маја 2018.
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ
16. новембра 2018.

Удружење „Петровград“ подржава иницијативу о поновном постављању споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу у Сомбору на главном градском тргу. – Охрабрује нас чињеница да је сомборска Скупштина града већином гласова одборника подржала наведени предлог који је тим чином постао обавезујућа одлука – саопштава председник удружења „Петровград“ Будимир Јовановић.

Он наводи да је споменик краљу Петру у Сомбору имао сличну судбину оном у Зрењанину.

– Постављен је 1940. године у тадашњој главној улици. Уклонили су га мађарски окупатори годину дана касније, а потом су га послератне комунистичке власти претопиле. Сматрамо да сомборска иницијатива представља још један од начина да се укаже на стоту годишњицу присаједињења Војводине Србији. Наш град би требало да се придружи обележавању великог јубилеја тиме што ће исправити историјску неправду, тј. вратити стари назива Петровград – каже Будимир Јовановић.

Из Удружења „Петровград“ додају да се на територији Краљевине Југославије налазило се око 200 споменика, попрсја и спомен плоча краљу Петру и краљу Александру – у Дубровнику, Крању, Босанској Градишки, Невесињу, Сиску, Љубљани, Бијељини, Сарајеву, Охриду, Битољу итд.

– Њих су израдили тада најпознатији вајари, а уништили су их окупатори на почетку Другог светског рата. Напомињемо да краљ Петар има споменик, авенију и спомен плочу у Паризу, а краљ Александар споменик у Марсељу – поручују из „Петровграда“.

М.М.

Преузето са http://www.listzrenjanin.com/

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *