УДРУЖЕЊЕ „ПЕТРОВГРАД” О ПРОМЕНИ ИМЕНА ГРАДА: Желе да исправе историјску неправду (Лист Зрењанин)

Зрењанин постаје Петровград следеће године? (Данас)
20. децембра 2017.
Прави тренутак да се Зрењанину врати име Петровград (b92)
20. децембра 2017.

Следеће године је велики јубилеј – век од ослобођења нашег града у Првом светском рату и од присаједињења Баната, Бачке и Срема Краљевини Србији. Они који знају историју, знају и каква је тада била улога краља Петра Првог Карађорђевића. Желимо да отворимо јавну дебату, чујемо разна мишљења. Сматрамо да је дошао прави тренутак да се граду врати име Петровград, јер је учињена велика неправда када је 1946. године комунистичка партијска Скупштина променила назив града у Зрењанин.

Ово је изјавио Будимир Јовановић, председник Удружења „Петровград” на конференцији за новинаре, одржаној у среду у просторијама Удружења поводом објављивања прогласа и најважнијих информација у вези са њиховом иницијативом.

Осим Будимира Јовановића, говорили су Милан Бјелогрлић, директор Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин”, Игор Мицов, професор историје као и Станоје Новаковић, председник Кошаркашког клуба „Петровград”.

Већ дан оснивања Удружења говори о нашим мотивима и намерама. Дан 17. новембар је много значајнији за историју нашег града. После Првог светског рата чињени су многи компромиси на штету Србије и српског народа, а добре намере нису наишле на разумевање. Немарно смо се односили према нашој славној прошлости, али после стотину година дошло је време да се достојно одужимо прецима – истакао је Бјелогрлић.

И.И.

Фото: Ј. Његовић Дрндак

Текст преузет са портала listzrenjanin.com

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *