Удружење Петровград: О промени имена града треба да одлучује Скупштина (I Love Zrenjanin)

Иницијатива за промену имена града (РТВ Сантос)
20. децембра 2017.
Званично – Зрењанину вратите име Петровград (Политика)
20. децембра 2017.

Представници недавно основаног Удружења „Петровград“ данас су објавили проглас о враћању имена града у „Петровград“ којим детаљно објашњавају разлоге покренуте иницијативе. Осим тога, председник удружења, Будимир Јовановић најавио је да о враћању имена града треба да одлучи Скупштина града Зрењанина.

Јовановић је рекао да би наредна година, када ће бити обележено 100 година од присаједињења Баната, Бачке и Барање Србији, била „идеална прилика да се исправи историјска неправда“.

У овом тренутку постоји значајан број веома угледних људи из нашег града и других средина који ће подржати ову идеју. Јавном дебатом, публикацијом коју припремамо и свим догађајима који следе, желимо да упознамо јавност са чињеницама које су битне за иницијативу промене имена града. Наше мишљење је да враћање имена града треба да буде урађено у Скупштини јер је то легитимно тело које треба да донесе такву одлуку. Подсећам, 1934. године тадашња Скупштина је донела одлуку да град добије назив Петровград, истакао је Будимир Јовановић додавши да грађани кроз објављени проглас треба да увиде „колико значајних личности подржава ову идеју, и да то није само размишљање једне мале групе десничарско, конзервативно оријентисаних људи“.

Он је истакао још једну важну ствар која се у јавности највише спомиње од момента објављивања иницијативе, а то је замена личних докумената у случају промене имена града.

Ми сматрамо да грађани неће имати додатне трошкове из простог разлога што ће се документа мењати онда када им истекне рок, рекао је Јовановић.

Председник Удружења чланова и пријатеља Матице Српске у Зрењанину, Милан Бјелогрлић појаснио је разлоге овако велике идеје, односно иницијативе.

Удружење Петровград формирано је на дан ослобођења града у Првом светском рату. Тај датум је много већи за историју овог града и за историју народа него што се то у претходном периоду поштовало, нарочито након Другог светског рата. Значај тог датума бачен је у сенку. Ако говоримо о намери промене имена града на велики јубилеј, иза нас је временска дистанца од дугих 100 година. Дакле, читав век могли смо да меримо, да оцењујемо. Ово је један корак да на леп начин одговоримо великим дуговима историје. Као што Нови Сад ових дана подиже споменик краљу Петру на Тргу републике, као што споменик обнављају у Бечеју, тако ћемо и ми нашим намерама и предлозима покушати да остваримо задатак, истакао је Бјелогрлић. Он је такође подсетио присутне представнике медија да се и сам налази на челу институције културе, Градске народне библиотеке, која носи име „Жарка Зрењанина“ и да „нико не жели да анулира, брише и баца у сенку име Жарка Зрењанина, и покрет који је он персонификовао“.
У овом граду постоји најдужа улица која носи име Жарка Зрењанина, постоји основна школа. Нећемо ниједну ружну реч рећи, али ово је позив и тренутак да покажемо да смо народ који има мере и који зна да све стави на своје место. Има људи који су већ извесне примедбе уперили у смислу да се припрема обнова монархије, али ми знамо шта радимо, излазимо чистог образа да граду вратимо име Петровград, истакао је Бјелогрлић.

Наш град носио је име Петровград од 1934. до 1946. када је донета одлука да се преименује и добије име по Жарку Зрењанину. У једном наврату, расписан је референдум да се име града промени, међутим неуспешно. Професор историје, Игор Мицов, појаснио је зашто референдум о промени имена града у Петровград, који је био организован 1992., тада није успео.

Те, 1992. године расписани су избори за нову државу која се тада звала Савезна Република Југославија, а која је створена неких месец дана пре тога. Она стара Југославија се у том моменту распадала у крвавом грађанском рату. Интересантно је да је тај референдум да се врати име Петровград, био везан за савезне изборе. Дан пре тога, међународна заједница увела је санкције, комплетна опозиција је бојкотовала изборе, али ипак су спроведени, па и референдум код нас. Било је 147.075 грађана уписаних у бирачки списак од којих је 29.296 гласало да се задржи име Зрењанин, а њих 14.342 гласало је за промену у Петровград. Било је то укупно мање од 30%, и логично је да референдум није успео, рекао је Мицов.

Удружење „Петровград“ основано је 17. новембра 2017. на дан када је у Првом светском рату ослобођен наш град. Удружења и организације које су потписале проглас и подржале идеју о промени града су „Светосавље“, Удружење чланова и пријатеља Матице Српске, Српски народни покрет „Светозар Милетић“, „Друштво српско-руског пријатељства -регионални одбор Зрењанин“, Удружење ратних војних инвалида града Зрењанина, Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца, Кошаркашки клуб „Петровград“, Шаховски клуб „Петровград“, Ауто-мото клуб „Петровград“, Удружење „Мото-клуб Петровград“, Удружење „Макетарски клуб крила Петровграда“, Удружење одгајивача голубова – српских високолетача „Петровград“, Боксерски клуб „Петровград“.

Конференцији је присуствовао председник Кошаркашког клуба „Петровград“ Станоје Новаковић.

Кошаркашки клуб Петровград основан је 2007. године. Данас, 10 година након оснивања поносно можемо да кажемо да достојанствено носимо име једне такве личности која нас је инспирисала да понекад и у тешким условима пронађемо начин да веће и боље од себе победимо на спортским теренима. Када смо чули за иницијативу свесрдно смо подржали и пристали да помогнемо ту идеју враћања имена града по личности која, по нама, највише то и заслужује, рекао је новинарима Новаковић.

Удружење „Петровград“ најавило је за наредни период низ активности којима ће грађанима приближити своју идеју.

Текст преузет са портала ilovezrenjanin.com

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *