САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ „ПЕТРОВГРАД“ УЗ СОМБОРЦЕ

Фото: Предратни Зрењанин, Профимедиа
Петровград на води-Професор Синиша Атлагић (mojNedeljnik)
30. априла 2018.
УДРУЖЕЊЕ „ПЕТРОВГРАД“ УЗ СОМБОРЦЕ: За споменик краљу Петру у Сомбору (List Zrenjanin)
21. маја 2018.

Удружење „Петровград“ подржава иницијату о поновном постављању споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу у Сомбору на главном градском тргу. Охрабрује нас чињеница да је Скупштина града већином гласова одборника подржала наведени предлог који је тим чином постао обавезујућа одлука. Споменик Краљу ујединитељу у Сомбору је имао сличну судбину оном у Зрењанину! Постављен је 1940. године у тадашњој главној улици. Уклонили су га мађарски окупатори годину дана касније, а потом су га послератне комунистичке власти претопиле.

На територији Краљевине Југославије налазило се око 200 споменика, попрсја и спомен плоча краљу Петру и краљу Александру – у Дубровнику, Крању, Босанској Градишки, Невесињу, Сиску, Љубљани, Бијељини, Сарајеву, Охриду, Битољу итд. Њих су израдили тада најпознатији вајари, а уништили су их окупатори на почетку Другог светског рата. Напомињемо да краљ Петар има споменик, авенију и спомен плочу у Паризу, а краљ Александар споменик у Марсељу.

Сматрамо да сомборска иницијатива представља још један од начина да се укаже на стоту годишњицу присаједињења Војводине Србији. Наш град би требало да се придружи обележавању великог јубилера тиме што ће исправити историјску неправду, тј. вратити стари назива Петровград!

У Зрењанину, 16.05.2018.

Председник удружења „ПЕТРОВГРАД“
Будимир Јовановић

Подели