ПРОФ. ДР КОСТА ЧАВОШКИ ПОТПИСАО ПРОГЛАС ПЕТРОВГРАДА

Зашто Петровград – Иницијатива за враћање назива граду Петровград
30. марта 2018.
Фото: Предратни Зрењанин, Профимедиа
Петровград на води-Професор Синиша Атлагић (mojNedeljnik)
30. априла 2018.

Још један академик Српске академије науке и уметности (САНУ) је подржао идеју враћања назива граду Петровград!  Својим потписом на Прогласу, академик  проф. др Коста Чавошки је и званично пружио подршку иницијативи  Удружења „Петровград“.

Коста Чавошки је рођен 26. октобра 1941. године у Банатском Новом Селу код Панчева. Основно образовање је стекао у Новом Саду и Ковину, а гимназију је завршио у Вршцу. Године 1960. уписао је Правни факултет у Београду на којем је дипломирао 29. јуна 1964. године са просечном оценом 9,85. Звање магистра стекао је 1969. године, а 1973. је докторирао на истом факултету одбранивши тезу «Идеја слободе и демократије», која је касније објављена под  насловом «Могућности слободе у демократији».

            Своју академску каријеру започео је почетком 1970. као асистент Правног факултета у Београду. Та каријера била је насилно прекинута почетком 1973. године. Тада је осуђен због наводног ширења лажних вести, а потом 31. децембра 1975. године бива избачен са Факултета због „морално-политичке неподобности”. Почев од 1. јануара 1990. године, после 15 година одсуствовања, изнова ради на Правном факултету у Београду у звању редовног професора.

Почев од 1968. године постаје оштар критичар режима, а потом и тзв. дисидент који је годинама био изложен шикани, а у два маха и кратком лишењу слободе (привођењу). Још за Титова живота, током 1976-79. написао је књигу под насловом «Тито технологија власти». После суђења «београдској шесторици» 1984. године, постаје члан «Одбора за одбрану мисли и изражавања», а 1989. био је оснивач Демократске странке.

Академик Чавошки је упознат са идејом враћања назива граду Петровград  од њеног зачетка! Његове сугестије и размишљања су у многоме охрабриле осниваче Удружења „Петровград“ да покрену и истрају у оправданој иницијативи.

            У Зрењанину, 10. априла 2018. године

Саопштење за јавност

 

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *