Прави тренутак да се Зрењанину врати име Петровград (b92)

УДРУЖЕЊЕ „ПЕТРОВГРАД” О ПРОМЕНИ ИМЕНА ГРАДА: Желе да исправе историјску неправду (Лист Зрењанин)
20. децембра 2017.
Иницијатива за промену имена града (РТВ Сантос)
20. децембра 2017.

Зрењанин – Председник Удружења „Петровград“ Будимир Јовановић казао је да је прави тренутак да се „исправи историјска грешка“ и Зрењанину врати име Петровград.

Удружење „Петровград“ представило је на конференцији „Проглас“ у којем се наводи да разлози за враћање имена Петровград нису мање важни него разлози за његово усвајање средином тридесетих година прошлог века, већ да су они још разумљивији након искустава из Другог светског рата и збивања у Источној Европи и бившој заједничкој држави, крајем 20. века.

У „Прогласу“ се додаје да би се враћањем назива Петровград исправила велика неправда коју су најпре учинили немачки окупатори у Другом светском рату, одмах по заузимању града, а потом и комунистичка власт вођена идеолошким побудама 2. октобра 1946. године.

„Име града треба бити промењено и због начина на који је успостављено. Име Петровград је усвојено демократски израженом вољом градјана, а име Зрењанин самовољом власти која је претходну суспендовала“, наведено је у „Прогласу“.

Јовановић је на конференцији рекао да желе да у наредном периоду јавност упознају са том иницијативом и основним чињеницама и додао да враћање назива града треба да буде урађено у Скупштини града јер је то легитимно тело.

Он је подсетио да је Скупштина града 1934. године донела одлуку о називу града Петровград, а 1946. године је „једностраначка, недемократска Скупштина променила назив у Зрењанин па је логично да се поништи та одлука“.

Постоји велика заинтересованост за ову иницијативу, значајан број организација и појединаца је окупљен око ове идеје. С обзиром на то да је наредне године јубилеј, 100 година од присаједињења Војводине и Баната матици Србији, мислимо да је право време да се покрене питање промене назива града, казао је Јовановић.

Зрењанин је највећи град српског дела Баната и трећи град Војводине после Новог Сада и Суботице. Поред назива Петровград, раније се звао и Велики Бечкерек.

Назив Зрењанин добио је по народном хероју Жарку Зрењанину који је био један од организатора Народноослободилачке борбе у Војводини. Жарко Зрењанин погинуо је у сукобима 1942. године.

Текст преузет са портала b92.net

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *