ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ

УДРУЖЕЊЕ „ПЕТРОВГРАД“ УЗ СОМБОРЦЕ: За споменик краљу Петру у Сомбору (List Zrenjanin)
21. маја 2018.

Удружење Петровград позива све своје чланове и симпатизере да узму учешће у обележавању 100-те годишњице победе Србије у Великом рату, присаједињењу војвођанских области Краљевини Србији и ослобођења града.

Град Зрењанин, поводом овог изузетног јубилеја, у суботу 17. новембра, организује више скупова и пригодних програма посвећених догађајима из 1918. године и евоцирању успомена на њих и учеснике у њима.

Програм почиње од 11ч и биће организован на тргу Слободе.

У склопу тог догађаја биће уприличена и занимљива реконструкција дешавања од 17. новембра 1918. године – чувено обраћање пуковника Драгутина Ристића “Бригадира” са балкона Градске куће, којим је командант пешадијске бригаде “Гвозденог пука Књаз Михаило”, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек, поручио окупљеним грађанима и војсци да је Први светски рат на овим просторима завршен и да је дошло до епохалне смене власти и смене држава на територији поражене Монархије. Обраћање Бригадира Ристића, као и др Славка Жупанског, оснивача првог Српског народног одбора, дочараће глумци зрењанинског Народног позоришта “Тоша Јовановић”. На Тргу слободе, осим наведених учесника, наступиће и чланови КУД „Пионир“ и КУД „Моја соса“, као и солиста Никола Баста.

С обзиром да је 17. новембар и Дан Команде за развој Банатске бригаде, Војска Србије – Команда за развој Банатске бригаде Зрењанин и Град Зрењанин организују “Отворени дан” на Тргу слободе, од 11 до 14 часова, са приказом наоружања и војне опреме.

У салону Народног музеја, у 13 часова, биће отворена пригодна изложба „100 година слободе“, коју заједнички припремају Историјски архив и Народни музеј Зрењанин.

У вечерњим сатима са почетком од 20ч у Кристалној дворани организује се празнични концерт Зрењанинске филхармоније са солистима Јадранком Јовановић и Бором Дугићем. У програму ће учествовати и Зрењанински хорови, а у цеом програму ће бити ангажовано више од 200 извођача.

Срећан вам празник уз видео снимак у том поводу:

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *