Мировић: Референдум је решење о промени имена Зрењанина (Дневник)

СНИМА СЕ СЕРИЈАЛ: Великани српске Војводине (Новости)
26. марта 2018.
Зашто Петровград – Иницијатива за враћање назива граду Петровград
30. марта 2018.

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да је промена имена града Зрењанина ствар локалне самоуправе и понајвише ствар о којој требају да се изјасне грађани тог града, али и да је „његово срце на страни имена Петровград“.

Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Мировић је оценио да би најправедније било уколико би се Зрењанинци путем референдума изјаснили какво име убудуће желе да носи њихов град, мада је процедуром предвиђено да, уз промену Закона о територијалној организацији и уз Одлуку Скупштине града, име града може бити промењено и без организовања референдума.

„Не желим да намећем личне ставове, али један део људи мисли да би променом имена неко ударио на део антифашистичке традиције, што је, најблаже речено, неозбиљно“, истако је Мировић.

Он у иницијативи Удружења „Петровград“ о промени имена града не види ревизију историје јер, како наводи, сви Зрењанинци имају поштовање према онима који су у току нардноослобидалачке борбе пружали отпор окупатору, без обзира да ли су припадали партизанском покрету или покрету Југословенске војске у отаџбини, а такав је био и Жарко Зрењанин.

„Могло би се говорити о ревизионизму уколико би неко склонио имена улица и школа које се зову по Жарку Зрењанину, а ја сам сигуран да ће у будућности постојати институције и улице са именом Зрењанина, како у самом Зрењанину, тако и у Банату и Новом Саду“, навео је председник Покрајинске владе.

Говорећи о постојаности аргумената за промену имена града, Мировић је казао да део Зрењанинаца жели да врати име Петровград том граду јер желе да се врате традицији и коренима, те да су у тој опцији имали два назива, односно Бечкерек или Петровград.

„Таква иницијатива је легитимна, није увредљива ни према коме, има карактер обележавања историјских личности кроз давање имена Петровград, а краљ Петар Први Карађорђевић је можда и најзначајниији човек наше националне историје“, истакао је Мировић.

Он је додао и да му је нејасно откуда се створила велика негативна енергија уперена против те иницијативе, осим уколико је не повеже са „негативном енергијом која долази против готово сваког предлога који актуелна власт у Србији изнесе“.

Видели смо тероризам над Ђурићем у најгорем облику

„Напад на директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића представља срамотан чин, чин тероризма у најгорем облику, казао је данас председик Покрајинске владе Игор Мировић.

Покрајински премијер је навео да су јучерашње слике са КиМ страшне, поручивши да се ни према најгорим терористима не односи тако како су се привремени приштински органи понели према представнику преговарачког тима Србије у дијалогу са Приштином.

„Ђурић је званичник Републике Србије и готово да без тешких речи не можемо да не кажемо да нас је то све погодило. То је нехуман однос према човеку коју је дошао на КиМ, најавио се, одржао састанак са најугледнијим Србима на КиМ и никога није понижавао, а наредити такозваним специјалним јединицама да онако дивљају, ударају кундацима људи и понижавају једну особу, потпуно је неприхватљиво“, казао је Мировић за РТВ.

Он је поручио да ће органи Србије повести поступак против људи који су организатори јучерашњег чина тероризма на северном делу Косова и Метохије.

Осврнувши се на наводе Високе представнице Европске уније Федерике Могерини да је било могуће избећи инциденте да је комуникација између две стране била боља, Мировић је навео да не може прихватити ниједан коментар који експлицитно не осуђује јучерашње испаде приштинских власти.

„Сви они који сада покушавају кроз разна саопштења да усмеравају ситуацију, ипак треба да осуде оно што се јуче десило. Неко је рачунао на попустљивост Србије, да ли неко од западних земаља или челници из Приштине, али направили су грешку“, казао је први човек Владе Војводине.

Он је истакао да ће политика на тај инцидент реаговати, да Србија сигурно неће дозволити да се њени званичници и надаље тако понижавају, а да ће званични Београд одсад конкретније реаговати на све провокације које долазе са приштинске стране.

Текст преузет са портала https://www.dnevnik.rs/

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *