Будимир Јовановић о разлозима промене имена града (Зрењанински)

„Желимо да исправимо неправду“: Зрењанин постаје Петровград? (b92)
27. новембра 2017.
Хоће ли се Зрењанин опет звати Петровград (Политика)
14. децембра 2017.

У Зрењанину је основано Удружење “Петровград”, у које се укључило 12 различитих организација и мноштво грађана, с главним циљем да Зрењанин промени име у Петровград, како се звао у једном периоду своје историје.

Сигурни смо да већина овдашњег становништва има такав став а то ће и време показати. У наредних годину дана, кроз различите акције и форме, отворићемо дебату о овом питању, како би јавност била потпуно информисана са аргументима који иду у прилог нашој иницијативи – говори за информативни портал Zrenjaninski.com председник Удружења “Петровград” Будимир Јовановић, иначе познати зрењанински привредник.

Он напомиње да су се у новоосновано удружење укључили зрењанинско Светосавље, огранак Матице српске, Српски народни покрет “Светозар Милетић”, Удружење ратника 1912-1918 и њихових потомака и поштовалаца, као и клубови и спортска удружења која у свом називу имају Петровград.

Ту су и бројни грађани који су подржали ову иницијативу и у будућности ће се видети колико је широк фронт и снажна подршка за враћање нашем граду имена Петровград – наглашава Јовановић.

Као један од кључних аргумената за враћање имена Петровград, Јовановић истиче озбиљну несразмеру између историјског значаја Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина.

Краљ Петар је био учесник и вођа четири ослободилачка рата, а са сином Александром био је кључна личност за присједињење ових крајева матици. Био је уважена личност у свим демократским земљама Европе, у Паризу једна авенија носи његово име. Са друге стране, имамо локалног партијског функционера, који није имао много везе са нашим градом, рођен је у околини Вршца а тамо је и страдао – каже Јовановић, уз напомену да удружење не жели да умањује значај и жртве Народноослободилачког покрета, већ да исправи неке погрешне одлуке поратних комуниста.

Наступајућу 2018. у новооснованом удружењу означили су као кључну у остварењу иницијативе, а она је одабрана, не случајно, већ као година у којој се навршава 100 година од присједињења Баната, Бачке и Барање, као и Срема, краљевини Србији, а потом и стварању државе јужних Словена.

То је један од најзначајнијих датума у историји нашег народа а свакако и за житеље Баната и Војводине, јер је остварена вековна тежња за присједињење матици Србији. И наше удружење је формирано управо 17. новембра на дан ослобођења града у Првом светском рату – истиче Јовановић.

Када је у питању начин на који треба остварити иницијативу, Удружење “Петроврад” залаже се да то буде у Скупштини града.

Демократски изабрана Скупштина у нашем граду 1934. године донела је одлуку да град добије име Петровград. У првим данима окупације 1941. године један од првих потеза окупатора било је рушење споменика краљу Петру и мењање имена града у Грос Бечкерек, што већинско становништво није прихватило. Треба се присетити и да је након тога формиран Петровградски партизански одред, и да је граду након ослобођења враћено име Петровград, да би 1946. године једнопартијска комунистичка скупштина 2. октобра донела одлуку да се град назове Зрењанин. Наш предлог биће да Скупштина града укине одлуку од 2. октобра 1946. године и да граду врати име Петровград – јасан је Јовановић, уз напомену да је Зрењанин једини град на простору бивше Југославије којем је остало од комуниста наметнуто име. А било их је осам са Титовим именом, па Ранковићево, Кардељево, Иванград, Светозарево…

А један од аргумената против промене, који противници истичу плашећи народ великим трошковима, није утемељен, тврди наш саговорник.

Нико неће мењати ни личну крату, ни возачку, ни здравствену нити остала документа, док им не истекне рок. Таквих ситуација већ је било и искуство нас учи да није било проблема нити увећаних трошкова – напомиње Јовановић.

На крају, наш саговорник каже да се никако не смеју запоставити ни други циљеви Удружења “Петровград”, а то су неговање културне баштине, промоција српског језика и писма ћирилице.

Текст преузет са портала zrenjaninski.com

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *