Академик Василије Крестић подржао ПЕТРОВГРАД

Зрењанин или Петровград: Сукоб две идеологије преко назива града (Дневник)
24. децембра 2017.
академик Матија Бећковић
БЕЋКОВИЋ ПОТПИСАО ПРОГЛАС
19. фебруара 2018.

Академик др Василије Крестић својим потписом на Прогласу званично је подржао иницијативу за враћање назива граду Петровград.

То је учинио 05. јануара 2018. године, када је у свом дому угостио делегацију Удружења „Петровград“ коју су чинили председник Будимир Јовановић и чланови Милан Зечар и Милан Бјелогрлић. Академик Крестић је том приликом истакао и да ће се са задовољством одазвати позиву да учествује у јавној дебати историчара о теми враћања назива граду Петровград.

Василије Крестић је један од наших најзначајнијих историчара, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији, академик Српске академије наука и уметности (САНУ). Рођен је у Ђали на северу Баната, а по властитим речима најлепше дане свог живота је провео у нашем граду где је завршио Зрењанинску гимназију. За свој капиталан научно-истраживачки рад, стваралаштво и свеукупну јавну делатност у области националне историје, вишедеценијско залагање за духовно и културно јединство српског народа на свим просторима и као добротвору и задужбинару, град Зрењанин му је одао признање у виду Награде града за 2016. годину.
Академик Крестић је упознат са идејом враћања назива граду Петровград од њеног зачетка!
Његове сугестије и размишљања су у многоме охрабриле осниваче Удружења „Петровград“ да покрену и истрају у оправданој иницијативи.

У Зрењанину, 15. јануара 2018. године

Председник удружења „ПЕТРОВГРАД“ Будимир Јовановић

Подели

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *